вівторок, 3 жовтня 2023 р.

Лауреати Нобелівської премії з фізики 2023 року

 

Названо лауреатів Нобелівської премії з фізики

Лауреатами Нобелівської премії в галузі фізики у 2023 року стали фізики П'єр Агостіні, Ференц Краус та Анн Л'Юйє. Вони отримали нагороду за "експериментальні методи, які генерують аттосекундні імпульси світла для дослідження динаміки електронів у речовинах".

Дослідження П’єра Агостіні, Ференца Крауша й Анн Л’Юльє дозволить вивчати настільки швидкі процеси, за якими спостерігати раніше не було можливості.

Зміни у світі електронів відбуваються за кілька десятих аттосекунди — однієї квінтильйонної частки секунди (уявіть, таких відрізків у секунді приблизно стільки ж, скільки пройшло загалом секунд з моменту народження Всесвіту) — і раніше не було можливості їх простежити.

Л’Юльє, професорка Лундського університету у Швеції (яка стала лише 5-ю жінкою, яку відзначили Нобелівською премією з фізики) виявила новий ефект від взаємодії лазерного світла з атомами в газі. А Агостіні, професор Університету штату Огайо, і Крауш, професор Інституту квантової оптики Макса Планка в Німеччині, продемонстрували, що його можна використовувати для створення коротших імпульсів світла, які виміряються в аттосекундах.

«Тепер ми можемо відкрити двері у світ електронів. Аттосекундна фізика дає нам можливість зрозуміти механізми, якими керують електрони. Наступним кроком буде їх використання», — каже Єва Олссон, голова Нобелівського комітету з фізики.

Потенціал для застосування таких коротких імпульсів світла загалом є у багатьох областях, але у першу чергу буде корисним в електроніці та ідентифікації різних молекул, наприклад, у медичній діагностиці.

Премія у розмірі 11 мільйонів шведських крон буде розподілена порівну між лауреатами.